středa 21. září 2011

DON BOSCO YOUTH CENTER

Vstupujeme branou do areálu a Joseph se hned zdraví se svými starými známými. Před devíti lety tady totiž také studoval, konkrétně zemědělství. Ptáme se po páteru Slávkovi, polském knězi, se kterým jsme domlouvali naši návštěvu. Říkají nám, ať počkáme, právě obědvají. Asi po čtvrt hodině páter vyšel ven a přivítal nás a odkázal nás na mladého bratra Davida, který se o nás postará. Dostali jsme výborný oběd a každý svůj pokoj s vlastní koupelnou! Páter Slávek musel někam odejít, tak si zatím procházíme centrum. Jsou tady, krom hlavní budovy, kde bydlí řádoví bratři, dvě budovy s učebnami, kostelík, velká hala, sloužící jako tělocvična nebo třeba i na velké mše. Pak se zde ještě nacházejí tři budovy s dílnami, kde se studenti učí vyrábět nábytek, práci s kovem či malovaní stěn. Jsou zde také nějaké pozemky, na kterých se učí zemědělství. K tomu chovají i nějaká domácí zvířata.

Joseph nás opouští a jde do města, kde přespí u kamaráda. Padre evidentně nestíhá a běží na výuku studentů. Chtěli jsme s ním natočit krátký rozhovor do zpráv TV Noe. Odkazuje nás na padre Antonia. Kdo to je? Muž, menší postavy, Peruánec, mluvící výbornou angličtinou. Ochotně s námi interview natočil. Potom jsem se s ním dal do řeči. Zjistil jsem, jezdí mezi salesiánskými centry v této africké provincii, složené ze Zambie, Zimbabwe, Malawi a Namibie a provádí inspekce, jak jednotlivá centra fungujou a co by měla zlepšit. V Africe působí prý už jedenáct let, v Zambii šest. Velmi veselý a sympatický člověk.

V šest večer jsme se zúčastnili společného venkovního modlení růžence. Měl bych v tomhle ohledu ještě trochu potrénovat, modlitby v angličtině nejsou zatím mou doménou. Bratři salesiáni tu dnes byli jen tři - vedoucí centra páter Slávek, pak nový člen David a inspekční host páter Antonio. Ostatní bratři zrovna tráví čas někde v Lusace. Zato byli nahrazeni asi deseti novici. Všechno mladí kluci ze Zambie a okolí. Po výborné večeři jsme byli pozváni večer na společné posezení s padre Slávkem, Antoniem a Davidem.  Konečně první pivo po dlouhé době, sice zambijské, ale dobré! A po něm radši hned další. Kdo ví, kdy bude příště příležitost :-) Prostě pohodový večer v dobré společnosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat