úterý 20. září 2011

DRUHÁ OBHLÍDKA OKOLÍ

Dopoledne jsme si povídali a seznámili se s Patrikem. Mluvili jsme s ním o programu kontroly čistoty vody, o problémech s čistotou řeky a o budování pump a studní. Po obědě bylo takové vedro, že nedalo nic dělat. Jen odpočívat. Mezi druhou a třetí, stále za velkého tepla, jsme vyrazili s Josephem a Bornfacem si prohlédnout jeden pozemek, který mají slíbený od vlády na novou školu. Je docela velký, tak 10 až 15 hektarů. Většinu plochy zabírají menší stromy, jejichž některé názvy se nás marně snažili naučit.

Snažili se nám vysvětlit, jak to tady vlastně funguje. Že půda patří primárně státu. Je však rozdělena mezi šéfy, kteří ji spravují. Když někdo chce půdu, přijde za šéfem s určitým záměrem a zaplatí poplatky. Pak jde s lejstrem od šéfa k vládě, opět zaplatí a přijdou mu pozemek vyměřit a předat oficiální papíry. Pak asi po roce a půl následuje kontrola, zda realita souhlasí s předkládaným záměrem. Pokud je půda státu, může na ní kdokoli cokoli si vzít, pakliže je pozemek soukromý, jedná se už o překročení zákona.

Cestou zpátky procházíme kolem školky, nedávno postavené. Jedná se v podstatě jen o dvě třídy a jeden kabinet. Ve třídách nejsou dveře a ani podlaha. Ta je pouze hliněná. Chybí peníze na dostavění. Stěny křivé a v každé třídě jen pár lavic. Vybavení téměř nulové. A tímto skončil i náš procházkový okruh, poněvadž školka už je blízko našeho místního bydliště.

Žádné komentáře:

Okomentovat